středa 9. listopadu 2016

Tvarohový koláč s ananasem


Další recept, který byl čistou improvizací je právě na tenhle úžasný koláč. Použila jsem ananas, jelikož jsem tu našla plechovku kompotovaného, ale určitě bude lepší, když použijete čerstvý, což teď s blížícími se Vánocemi nebude problém, jelikož jsou supermarkety plné exotických druhů ovoce.
Jak jste si mohli všimnout, přidávám sem zatím recepty na pečení sladkého, ale určitě v blízké době sem přidám i nějaký ten recept na hlavní chod nebo polévku apod. Není to tak, že bych nevařila, to spíš naopak, já vařím každý den, ale pečení je moje vášeň, a proto tak často peču a přednostně přidávám  recepty právě na sladké.

Připravíme si (na formu ⌀ 27 cm):

Těsto:
  • 2 hrnky (1 hrnek je cca 200 ml) polohrubé mouky
  • 1 sáček kypřícího prášku
  • 1 hrnek cukru
  • 2 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 0,5 hrnku oleje
  • malý panák rumu (nemusí být)
  • 3 lžíce kakaa (nejlépe na vaření)

Poleva:
  • 250 g tvarohu
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • citronová kůra s půlky citronu
  • ananas (1 plechovka nebo půlka čerstvého ananasu)

Želatina (recept na želatinu od Dr. Oetkera - je i vzadu na balíčku):
  • 1 sáček s želatinou 
  • 250 ml vody
  • 3 lžíce cukru

Postup:
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Poté si uděláme těsto na korpus, kdy všechny ingredience dáme do jedné mísy a mícháme dokud se nespojí dohromady a nevytvoří krásné hladké těsto. To vlijeme do vymazané a vysypané formy na koláč a dáme péct na 45 minut.

Mezitím co se nám korpus peče, tak si připravíme tvarohovou polevu (nevěděla jsem jak to přesně nazvat). Pokud budete chtít tvaroh i doprostřed jako náplň, tak stačí z napsané dávky udělat dvojitou a poté jen rozkrojit korpus a namazat i uvnitř. Takže smícháme tvaroh s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou.


Po 45 minutách vytáhneme hotovou buchtu a necháme jí vychladnout, aby nebyla ani vlažná. Po vychladnutí na ní natřeme tvarohovou směs, poklademe kousky kompotovaného ananasu (ten už je většinou nakrájený) a nebo oloupeme půlku ananasu, nakrájíme a navrstvíme ho nahoru. Koláč i s tvarohem a ananasem dáme na chvilku do lednice odpočinout.

Z želatiny, vody a cukru uděláme směs a dle návodu na zadní straně sáčku želatiny připravíme. Pokud máte jinou želatinu než od Dr. Oetkera, tak se držte i jiných poměrů vody a cukru. Želatinu necháme 10 minut vychladit, vyndáme buchtu z lednice a polijeme jí vzniklou želatinou, tu poté necháme aby ztuhla a můžeme servírovat.
S láskou 
  Linda 

Žádné komentáře:

Okomentovat