středa 9. srpna 2017

Chutě francouzské kuchyně

To, že jsem byla na dovolené v Paříži, jsem už několikrát omílala jak tady, tak na FB a Instagramu. Tohle je druhý a zároveň poslední článek o ní, jelikož všechno podstatné jsem už vypsala.
Jedním z důvodů, proč jsem se do Francie vlastně těšila, bylo jídlo. Možná, že to byl taky ten hlavní důvod, protože jídlo miluji a ráda zkouším nové chutě.
Před odjezdem jsem si sepsala seznam co chci ochutnat a až na dvě jídla jsem to vyzkoušela všechno. A jak mi chutnalo? A kde jsme všude jedli?
BAGETY - PRET A MANGER, HAPPY CAFÉ, GALERIE LAFAYETTE
Typické jídlo, které jsme si dali k svačině, k obědu, ale i k večeři. A klidně bychom je jedli do teď. Neomrzeli by nás.
Krásně křupavé, voňavé a naplněné kvalitními čerstvými surovinami, které jen dokazovaly, že existují i poctivé bagety a ne jen ty, které pořídíte za šedesát korun na benzínce.

Výborné měli v Galerie Lafayette (Boulevard Haussmann 35) v Pret a Manger, ale kromě tohoto občerstvení byly na samém patře i další se stejně dobrými bagetami.
Za zmínku stojí také Happy Café (Rue de Rivoli 210), které je nedaleko Louvru. Jídlo si pak můžete v klidu sníst a odpočinout si v přilehlých zahradách.





























































































MAKRONKY - BISCUITERIE DE MONTMARTRE, SADAHARU AOKI, LADURÉE
Po receptu s makronkami jsem si řekla, že musím ochutnat ty originální francouzské. A byly vynikající, sladké tak akorát a rozplývaly se na jazyku. Co Vám budu povídat, ty moje jim nesahaly ani po kotníky.

První zastávka byla v Biscuiterie de Montmartre (Rue Norvins 16). Jednoznačně vyhrála pistáciová, která také byla nejlepší příchutí z ochutnaných makronek. Jinak prostředí podniku bylo krásné, výběr obrovský a chuť božská.
Všichni jsme se do makronek zamilovali, a tak druhý den bylo jasné jaké jídlo určitě vyhledáme.

V Galerii Lafayette (Boulevard Haussmann 35) u Patisserie Sadaharu Aoki jsem zkusila příchuť růže. Výběr byl čistě ze zvědavosti, jelikož jsem si nedokázala představit tu chuť. Teď už to vím a znovu bych si jí nevybrala. Je to jak když jíte mýdlo.
Poslední ochutnaná makronka byla s příchutí levandule, bez jejíhož ochutnání jsem nechtěla odletět. Tuhle příchuť nikde neměli a až na letišti ve stánku klasického a všemi vyhledávaného Ladurée jsem se zaradovala. Levandule u mě zabodovala.




























































































QUICHE
Slaný koláč jsem stejně jako makronky zkoušela upéct. Nedalo mi to a ochutnala jsem ho ve špenátové podobě v Boulangerie Traiteur (Rue  de Rochechouart 34). Za mě teda propadák. Popravdě jsem čekala něco chutnějšího, ale nejspíš to bude použitím jiného sýru. Každopádně jsem ráda, že jsem ho zkusila.














































PIVO
Víno jsme tu nepili, což je škoda, ale stejně se tu více pilo pivo a to Grimbergen, který jsme mysleli a já jsem si to myslela ještě před psaním tohoto článku, že pochází z Francie, ale není tomu tak. Měli jsme tu čest s pivem z Belgie. No co, bylo výborné, ne tak hořké, krásně sladké a v podstatě celkem silné.
























DRINKY
Objednala jsem si dva drinky a byla zvědavá, jak budou ve srovnání s těmi v našich barech, poctivé. Celkem mě to překvapilo. Jak Aperol Spritz, tak mojito měli výraznější, silnější a lepší konzistenci. Sklenice s mojitem nebyla přeplněná ledem, který by po roztátí naředil zbytek obsahu drinku a zničil tak jeho chuť.

My jsme navštívli dva večery za sebou bar nedaleko hotelu a to Les enfants de la balle (Boulevard de Charonne 84). Obsluha je až nadprůměrně příjemná, milá a hezky se nám tam druhý večer vracelo. Příjemné posezení v klidné části krásných pařížských ulic.














































VEČEŘE
Na pořádnou večeři jsme si došli o sobotním večeru. Našli jsme si restauraci Les Bienveillants (Boulevard Davout 65) sídlící hned u hotelu, která nás příjemně překvapila. Obsluhoval nás pan majitel, který byl také nadprůměrně příjemný a milý. Jídlo bylo z čerstvých surovin, a tak jsme měli malý gastronomický orgasmus (nebo aspoň já).
K tomu všemu jsme dostali lahev vody a domácí pečené brambůrky zdarma, což u těch našich hospodských není běžné.


























Takže shrnutí? Jídlo je co se týče chuti, čerstvosti a kvality na jiné úrovni. Sice si o trochu připlatíte, ale kdo by si rád nepřiplatil za kvalitu, že?
Gastronomická zařízení jsou vůči těm našim vstřícnější k hostům a to jak z pohledu obsluhy, která byla velmi milá a stále si nás všímala, tak i z pohledu kuchařů, kdy jídlo bylo poctivé, z čerstvých surovin a hlavně mělo chuť jídla a ne dochucovacích prostředků. Za mě palec nahoru!
























S láskou 
  Linda 

20 komentářů:

  1. Tak ty bagety bych si dala, ve Francii jsem je měla a byl skvělé :) makronky jsem chutnala jen tady v Česku a chuť nic moc, tak by mě zajímalo, jestli by mi chutnaly v v té Paříži. Teď jsi mi udělala chutě :D

    OdpovědětVymazat
  2. Tak teda tie bagety vyzerajú dokonale! Hneď by som si dala :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to skvěle, líbí se mi ty bagety a makronky. :) Zajímalo by mě, jak hodně rozdílnou chuť mají oproti těm u nás v ČR. U nás už jsem jich ochutnala více a musím říct, že každé jsou úplně jiné a musí se fakt vybírat, aby chutnaly výborně. :) Levandulovou jsem chutnala na nějakým festivalu a překvapilo mě, jak je výborná.
    Obsluha vždy dělá hodně a jakmile je příjemná, je to úplně jiný zážitek. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Všechno vypadá naprosto skvěle. Makronky prostě miluji :) na dovolených také vždy ochutnávám různá jídla :)

    OdpovědětVymazat
  5. Bagety vypadají prostě super! taky se těším až si jednu dám tu pravou, pařížskou!

    OdpovědětVymazat
  6. ja tiež milujem na cestovaní jedlo a ochutnávanie rôznych špecialít :) vo Francúzsku som bola raz ale hneď by som šla zas :)

    OdpovědětVymazat
  7. Úplně se mi sbíhají sliny, Francouzi mají jednu z nejchutnějších kuchyní :-) slaný koláč také doma občas dělám. Do makronek bych se nepouštěla, ty si raději koupím :-)
    All my cosmetics

    OdpovědětVymazat
  8. mmm to docela chutné brzmi☺😉 ale stydí přiznat, že jeho čas France mi připomínají jen žabích stehýnek 😨😥
    pozdravy
    body-and-hair-girl.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  9. waum tie francuzske bagety by som vážne chcela ochutnať (nie ako su u nas také fejkove a ze vraj francuzske :D ), raz by som chcela aj ja navstívit mesto mody a umenia - Paríž. :)

    http://teenmumy.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  10. pekný článok ;) škoda len, že som si ho neprečítala pred týždňom, lebo začiatkom augusta sme aj my cestovali do Paríža a veľmi sa nám hodili tipy na jedlo :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je skoda, ale určitě až pojedete příště, tak je můžete využít :)

      Vymazat
  11. Ty makronky vypadají fakt super, hned bych si je dala a dokážu si představit tu levandulovou chuť :)

    OdpovědětVymazat
  12. Ty bagety a makronky musely být fakt super, jednou až ve Francii budu, určitě je ochutnám, protože už hodněkrát jsem slyšela, jak se těm našim tady nevyrovnají :)

    OdpovědětVymazat
  13. Je to krása, dovolenku v Paríži ti veľmi závidím. :) Fotky vyzerajú úžasne - priam na zahryznutie. ;)

    OdpovědětVymazat
  14. Já jsem ještě makronky nikdy nejedla :D musím to někdy zkusit :D pěkné fotky :) v Paříži jsem tenkrát byla a moc se mi tam líbilo. :)

    OdpovědětVymazat
  15. Mne nějak francouzská kuchyně vůbec neláká.. Jedině, co bych ochutnala, by byly bagety, ráda bych je porovnala s tím, co koupíme v bageteriích tady v Česku :)

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
  16. This pictures are making me so hungry. I mean,look all this yummy food and those macarons... I love macarons, it looks good.
    I follow you,can we follow each other?

    https://elogiosamislocuras.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  17. Bagety a makronky jsou dvě věci, které bych fakt chtěla ochutnat ty pravé francouzské :) zbytek mě ani tm moc nelaká, ale tyhle dvě věci rozhodně ano :)
    Maris Novotná

    OdpovědětVymazat
  18. Všechno to jídlo vypadá tak.. dokonale. Sakra.


    Prolhaná Mrcha

    OdpovědětVymazat
  19. ________________________________________________________________________________________
    Ano, opravdu je chuť potravin ve Francii rozdílnější než tady u nás. Bagety jsou čerstvé a poctivé stejně tak jako ostatní jídla. Takže pokud pojedete do Paříže, tak si určitě některé z těchto jídel dejte a zhodnoťte sami :)
    ________________________________________________________________________________________

    OdpovědětVymazat