Vánoční štola



K Vánocům tradičně patří různé druhy cukroví, vánočka, ale i štola, kterou si každým rokem oblíbí čím dál tím více lidí. I já jsem letos zanevřela nad klasickou vánočkou a upekla štolu.
Ta by se sice správně měla péct několik týdnu dopředu, aby se uležela, ale nalijeme si čistého vína, kdo by to tak dlouho vydržel ji nesníst? A tak si jí upečeme týden dopředu, kdy se nám stihne uležet a my to vydržíme ji neujídat.

Štola je sladký moučník původem z Německa. První zmínka o ní je z roku 1329, kdy byla věnována biskupovi Jindřichovi I. jako vánoční dar.
Dlouhou dobu se pekla jako církevní postní jídlo. V dnešní době známe několik podob a druhů štol a tou vůbec nejznámější je ta drážďanská.

Připravíme si (na 1 ks):
  • 500 g hladké mouky
  • 115 g cukru
  • 42 g droždí (1 kostka)
  • 210 g másla
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 120 g sekaných mandlí
  • 150 ml mléka
  • citronovou kůru z 1 citronu
  • 200 g kandovaného ovoce (cca 2 balení)
  • 50 g rozinek
  • 2 lžíce rumu
  • 0,5 lžičky vanilkového extraktu
  • 200 g marcipánu
  • moučkového cuktu na posyp
  • 4 lžíce másla na potření

Postup:
Nejdříve si  všechny suroviny odvážíme a necháme cca hodinku při pokojové teplotě.
Pak si z části mléka, mouky, cukru a kostky droždí uděláme kvásek a abych to opět nemusela celé vypisovat, tak v odkazu najdete postup jak na to.

Do misky si pak dáme zbytek mouky do které vmícháme špetku soli, cukr, teplé mléko, rozpuštěné vlažné máslo, vejce, rum, vanilkový extrakt a nakynutý kvásek. Vše pořádně propracujeme rukama nebo v kuchyňském robotu a dáme kynout na teplé místo.
Po nakynutí do těsta zapracujeme citronovou kůru, kandované ovoce, rozinky a nasekané mandle. Když se nám vše spojí v jeden celek, tak necháme odpočívat v teple.

Troubu si rozehřejeme na 170 stupňů.
Vezmeme si marcipán, který nejdříve vytvarujeme do tvaru válečku a lehce zploštíme.
Po nakynutí těsto lehce prohněteme a rozválíme do tvaru obdélníku, kdy doprostřed umístíme marcipán. Těsto si teď přes marcipán přehodíme z jedné strany na druhou, aby nám to utvořilo menší hrbolky a pod utěrkou necháme kynout dalších 25 minut.
Štolu vložíme do trouby a pečeme cca 30 minut a dozlatova. Pro jistotu upečení kontrolujeme špejlí.

Ihned po vyndání z trouby ji pomažeme rozpuštěným máslem a posypáváme moučkovým cukrem do té doby než nám bude držet na štole.
Celé to pak zabalíme do potravinové folie či alobalu a necháme aspoň tři dny uležet.

Jinak tohle je zřejmě poslední článek před Vánoci, takže Vám přeji krásné Vánoce a užijte si svátky :)

S láskou 
  Linda

30 komentářů:

  1. S mamkou také štolu na Vánoce pečeme, vypadá to skvěle :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jééj, také jsem letos poprvé pekla a do 5 dní jsem ji snědla :D :D Ale tak já jsem pekla zdravější, tak jsem se bála trvanlivosti :) Během týdne také na ní vydám recept, tak se určitě můžeš podívat :) A moc se ti povedla, klidně bych si ji hned dala znova :) Krásný zbytek večera ♥

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se ani nedivím, taky bych se bála aby se nezkazila. A na blogu jsem na tu zdravější formu koukala a vypadala taky zajímavě :)

      Vymazat
  3. My děláme vánočku, ale jednou za čas tu štolu taky uděláme. Ale nejraději mám tu tvarohovou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvarohovou jsem taky ochutnala a obě mi chutnají stejně :)

      Vymazat
  4. Vypadá luxusně. Asi si dám další úkol, co splnit do Vánoc.

    OdpovědětVymazat
  5. To musí chutnat skvěle! A vypadá to úžasně:).
    Windy pink style

    OdpovědětVymazat
  6. Ooo, tak štolu jsem neměla už řadu let :) snad si jí letos dám.

    Krásné Vánoce!
    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  7. Domácí je prostě domácí. :-) Moc hezké fotky, až se mi zbíhají sliny, ňam ňam. :-D

    OdpovědětVymazat
  8. Štolu jsem měla jen kupovanou a ta tvoje vypadá parádně a chutně :-) vždycky mě překvapilo, jak je těžká na váhu, i když jsem měla v ruce jen malého prcka. Když tak ale koukám, co v ní všechno je - marcipán, kandované ovoce a další, tak se vůbec nedivím :-)
    All my cosmetics

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo ona je opravdu hutna, takže je na váhu těžší :)

      Vymazat
  9. Nikdy jsem štolu nedělala. Tohle bylo pro mě to něco co je podobné vánočce ale je to těžké jako kámen :D mnozí mi říkali, že je to šíleně sladké a já to nikdy neochutnala. Tak možná se k ní někdy dostanu a to tedy ne k té z obchodu určitě. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to sladké, ale moc dobre. Určitě příští Vánoce vyzkousej :)

      Vymazat
  10. Štolu jsem si vždycky v Německu chtěla dát a pokaždé na to zapomenu! Vypadá úžasně:)

    OdpovědětVymazat
  11. Mňaaam, nedávno jsem jí měla, ale rozhodně tak dobrá jako ta tvoje nebyla:-)!

    Měj se krásně!
    papa

    OdpovědětVymazat
  12. Štolu jsme nikdy doma nedělali :) a ta tvoje vypadá vážně dobře! :)

    https://shardofdreams.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  13. Wau. Až mi v bruchu škvrklo. Toto vyzerá veľmi chutne.
    Prajem krásne sviatky aj tebe!
     xxAlexandra MS ALWAYS LATE

    OdpovědětVymazat
  14. Štolu mám taky moc ráda. Povedla se ti dokonale. Iva :)

    OdpovědětVymazat
  15. Great post, I like it :)

    new post
    http://mensfashionobsession.com/

    OdpovědětVymazat
  16. To je krásný recept, vypadá to úžasně ♥ ale já zůstávám u vánočky :D
    Petra z blogu www.mygoldenmind.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  17. Štola vypadá pěkně, my ji sice neděláme, ale místo toho si uděláme vánočku :)

    OdpovědětVymazat
  18. Štolu jsem si velice oblíbila a mám ji moc ráda. Skvělý článek :)

    Krásné Vánoce ! :)

    OdpovědětVymazat
  19. O stole som ešte nepočula, nepoznám to. No vyzerá vynikajúco a nevidím dôvod prečo nevyskúšať niečo nové. Bohužiaľ som pred vianocami nestihla ani len ozdobiť perníky a tak je možné že to nechám na medzisviatkove obdobie či novoročné. Veď je predsa jedno kedy si zamaskrtime...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak když to nestihnes, tak můžeš příští rok. Stojí to za to :)

      Vymazat
  20. Tak my měli klasickou vánočku a o štole slyším poprvé, zkusím doma navrhnout na příští rok :)

    LENN

    OdpovědětVymazat
  21. _______________________________________________________________________________________Tak kdo stolu ještě nezkusil nebo ji nezná, tak příští Vánoce povinně upece, protože to stojí za to! Já jsem ji letos pekla také poprvé a určitě ji příště upecu znova. A moc děkuji za pochvalu. Snedla se opravdu rychle a moc chutnala :)_______________________________________________________________________________________

    OdpovědětVymazat