MAZANEC

dubna 10, 2017



Původně jsem chtěla dát recept na beránka, ale nemám doma formu a kupovat si jí je pro mě celkem zbytečné. Takže jsem vybrala recept na mazanec, který dělám každoročně a i když to není žádný fitness extra zdravý z kdovíjaké mouky, tak se vždycky po něm jen zapráší. A jednou za čas to hřešení přeci nevadí a k Velikonocům přeci patří.

Tradičně by se měl péct na Bílou sobotu, ale myslím si, že v dnešní době už se to nedodržuje tak, jako dříve a lidé si ho pečou před Velikonocemi tak, jak chtějí. První zmínka o mazanci pochází již z 15. století, kdy se pekly i mimo Velikonoce a skládaly se z trochu jiných ingrediencí než dnes a hlavně také záleželo v jaké společenské vrstvě ho pekli.

Připravíme si (na 1 ks):

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 60 g krystalového cukru 
  • 20 g droždí (1/2 droždí)
  • 60 g másla
  • 1 vejce
  • 100 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • rozinky (dle uvážení)
  • 1 vejce (bílek do těsta a žloutek na potření)

Postup:
Jelikož se jedná o kynuté těsto, tak si vytvoříme kvásek a abych to tu opět dlouze nevypisovala, tak tady máte postup, jak ho udělat. Mezitím, co nám kvásek kyne, tak si do mísy připravíme mouku, kterou smícháme se špetkou soli. Dále přidáme vejce, cukr, rozpuštěné máslo, teplé mléko a vanilkový cukr.

Rozinky přelijeme vařící vodou, přecedíme, pokapeme rumem a přidáme společně s vykynutým kváskem k těstu. Já jsem to nechala promíchat v kuchyňském robotu, ale na propracování rukami jsem samozřejmě nezapomněla.

Těsto jsem pak s občasným prohnětením nechala kynout cca 5 hodin. Po uplynutí této doby těsto smícháme s bílkem, lehce propracujeme a dáme ještě jednou vykynout na vymazaný plech.


Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Těsto potřeme žloutkem a dáme péct na cca 35 minut. Po dopečení necháme mazanec vychladnout v otevřené troubě, posypeme moučkovým cukrem a máme hotovo!
S láskou 
  Linda

Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.