REBARBOROVO-JAHODOVÝ KOLÁČ S MANDLOVOU DROBENKOU

května 03, 2018


Sezóna rebarbory je v plném proudu, a tak ani já jsem nemohla zahálet a upekla jsem z ní tenhle vynikající koláč. Pro ty, co se bojí kyselé chuti, jsem přidala jahody a mandlovou drobenku, kterou jste mohli vidět třeba u borůvkových muffinů.
Chuťově je koláč vyvážený, takže není ani kyselý a ani přeslazený a proto jistě potěší každého.

Reveň kadeřavá nebo-li rebarbora je rostlina z níž se konzumují pouze řapíky listů, které musí být tepelně opracované. Rostlina pochází z Číny a od 18. století se rozšířila po celém světě. Je bohatá na vápník, hořčík, draslík a obsahuje i další prospěšné látky jako sodík, jód a železo.

Připravíme si (na formu  28 cm):

Těsto:
  • 350 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 85 g oleje
  • 3 vejce
  • 3 lžíce mléka
  • 1/2 sáčku kypřícího prášku

Náplň:
  • 1 velký stonek rebarbory
  • 20 g cukru
  • 100 g jahod

Mandlová drobenka:
  • 25 g oleje
  • 30 g cukru
  • 45 g mandlové moučky


Postup:
Nejdříve si připravíme těsto. Suché suroviny smícháme dohromady a postupně do nich přidáme olej, vejce, mléko a promícháme. Hotovou směs si položíme na pomoučněný vál a rukami cca 5 minut propracováváme. Pokud bude potřeba přidat mouku, tak ji postupně přisypáváme.
Když těsto přestane lepit, k ruce si vezmeme váleček a vyválíme cca 1 cm tlustou placku, kterou si vložíme do vymazané formy na koláč a necháme chvíli odpočinout.


Mezitím si oloupeme rebarboru, jahody zbavíme lístků, nakrájíme a omyjeme je. Očištěnou rebarboru nakrájíme na kostičky a obalíme v cukru. 
Teď si rozehřejeme troubu na 170 stupňů a veškeré suroviny na náplň navrstvíme na těsto ve formě.


Pokud Vám zbylo trochu těsta, tak si klidně můžete vytvořit spletené okraje jako mám já nebo ho prostě vyhoďte. To je jen na Vás.
Poslední krok, který nám zbývá, je mandlová drobenka. Ta je opravdu jednoduchá. Takže všechny tři ingredience prošleháte vidličkou dohromady, rozprostřete na koláč a šup s tím na 35 minut do trouby.


Hotový koláč můžete posypat moučkovým cukrem a s chutí do toho!

S láskou 
  Linda

21 komentářů:

  1. Jsi opravdu moc šikovná a jde vidět, že tě to baví. Koláč vypadá úžasně. :-)
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji. Máš pravdu, strašně mě to baví! :)

      Vymazat
  2. Já si rebarboru minulý rok naprosto zamilovala, ale sama jsem s ní ještě nic neupekla...musím vyzkoušet tenhle recept:).
    Windy pink style

    OdpovědětVymazat
  3. Tak ten vypadá moc chutně, nechceš mi kousek poslat? :-D rebarboru jsem ještě nikdy neochutnala, ale hodně jsem o ní četla, tak mě docela láká. Kdysi rostla babičce na zahradě a ani ona s ní nějak nekouzlila. Teď nevím, kde bych ji sehnala :-)
    All my cosmetics

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V té době už byl dávno pryč :D Rebarboru určitě ochutnej, je moc dobrá. Seženeš jí určitě v Kauflandu, teď jí tam mají hafo :)

      Vymazat
  4. Rebarboru zbožňuju! Trochu mě zarazilo, jak si psala, že se jí pouze tepelně upravená, jelikož právě naopak já ji v 90% vždy jedla syrovou a nikdy mi teda nic nebylo :D

    Praguetales

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem jí vždycky jedla v koláči. To s tou tepelnou úpravou jsem přečetla v pár článcích na internetu. ale jestli ti po tom nic nebylo, tak můžeš být v klidu :D

      Vymazat

  5. Love your post dear! If you want you can check out my blog.I write about fashion, beauty, and lifestyle.Maybe we can follow each other and be great blogger friends!

    http://herecomesajla.blogspot.ba/

    OdpovědětVymazat
  6. Další skvělý recept, ten koláč vypadá božsky :) Recept ráda vyzkouším, doufám že se mi povede :)

    OdpovědětVymazat
  7. Já moc rebarboru nemusím, ale vypadá to dobře :)

    OdpovědětVymazat
  8. Koláč s rebarborou, jéé! To je dobrota, to já můžu. :-) Však už nám na zahrádce pěkně roste, brzo se dočkám. :-) A v kombinaci s jahodami by to mohla být fakt paráda. :-)

    OdpovědětVymazat
  9. zpočátku jsem si myslel, že je to pizza😊
    ale vypadá to velmi chutné😍☺
    pozdravy
    Lili

    OdpovědětVymazat
  10. Krásný koláč ♥ mamce se taky moc líbí, takže ho asi brzo upečeme :)
    MyGoldenMind

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee, tak to jsi mi udělala radost. To jsem moc ráda, že se líbí i mamce :)

      Vymazat
  11. Musím sa priznať, ešte nikdy som nejedla rebarborový koláč hoci som o ňom toľko počula. A keďže ja som za skúšanie nových vecí a chutí, vyskúšam. Vyzerá to jednoducho snáď by mohol vyjsť aj mne. A moji chlapi pojedia. Sladké oni môžu...

    OdpovědětVymazat
  12. Jsi šikovná, zajímavá kombinace, mě by nenapadla a koláč vypadá krásně :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  13. Páči sa mi kombinácia ingrediencií, koláčik musel byť naozaj chutný. :)

    Rebelliouslily

    OdpovědětVymazat
  14. Hello
    That looks delicious. I have to try it.



    Kisses
    Marisa

    marisasclosetblog.com

    OdpovědětVymazat
  15. _______________________________________________________________________________________
    Jsem ráda, že se Vám koláč líbí a řad z Vás ho chce vyzkoušet. Určitě si ho doma upečte. Je to jednoduché a opravdu dobré, jistě Vám to bude chutnat, i když jste rebarboru nikdy neměli. Tak šup šup pro rebarboru na zahrádku nebo do supermarketu a upečte si ke kávě tuhle dobrotu :)
    _______________________________________________________________________________________

    OdpovědětVymazat
  16. Krásný koláč, jsi hodně šikovná :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat

Používá technologii služby Blogger.