JAK VYROBIT DOMÁCÍ KEFÍR?

června 25, 2018


Představuji Vám tibetskou neboli kefírovou houbu, která dokáže opravdu zázraky. Že jste o ní neslyšeli? Ani se nedivím. Já jsem se o ní dozvěděla a přišla s ní poprvé do styku asi před třemi týdny. Brala jsem si jí domu s tím, že to vyzkouším, ale moc jsem tomu nevěřila. Spletla jsem se. Udělá Vám výborný domácí kefír. Tak se pojďte podívat jak na to!

Tak pro začátek Vám blíže představím samotnou houbu. Je to kombinace bakterií a kvasinek v bílkovinách, tucích a cukrech, které po zalití mlékem způsobí kvašení. Strukturně vypadá jako květák a je dosti nenáročná, takže péči o ní zvládne každý, i ten, komu doma nevydrží ani jedna kytka. Ale hlavní je, že je zdravá a prospěšná!

Důležité je si pamatovat dvě zásadní věci. Kefírka nemá ráda kov, takže používat skleněné a plastové nádoby! A ta druhá je, že při tvoření kefíru používejte pouze čerstvé mléko, které buďto zakoupíte v kravíně nebo v supermarketech, kde ho najdete v lednicích. 

A péče o houbu? Velmi jednoduchá. Buďto jí máme v mléku a tvoří se nám kefír nebo když zrovna nemáme na něj chuť, tak ji dáme do studené vody a uchováváme v lednici. Tam jí pak stačí 1x týdně měnit vodu. A to je vše! Jednoduché viďte?

Připravíme si (na cca 3-4 porce):

Banánový kefír:
  • 1 l čerstvého mléka
  • 3-4 lžíce kefírové houby
  • 2, 5 banánu
  • 1 lžíce medu

Malinovo-banánový kefír:
  • 1 l čerstvého mléka
  • 3-4 lžíce kefírové houby
  • 1 banán
  • hrst malin
  • 1 lžíce medu


Postup:
Do velké nádoby (nesmí být kovová!) vlijeme čerstvé mléko a vložíme 3-4 lžíce kefírové houby. Hrdlo přikryjeme ubrouskem a zagumičkujeme.


Necháme 2-3 dny (dle požadované kyselosti - já nechávám 2 dny) uležet v pokojové teplotě a poté přecedíme (cedník nesmí být kovový!). 


Ve vedlejší míse rozmixujeme banán (popř. maliny) společně se lžící medu a kefír postupně přiléváme k této směsi. Pomocí tyčového mixéru ještě chvíli prošleháme, aby se nám vše spojilo. Necháme vychladit a můžeme pít. Kefír nám vydrží v lednici cca 4 dny.


Kefírovou houbu propláchneme a ve studené vodě ji nadále skladujeme v chladu nebo si připravíme nový kefír.

Kefír můžete pít i neochucený nebo třeba použít na pečení!

Tak co na to říkáte? Znali jste kefírovou houbu nebo je to pro Vás naprostá novinka jako pro mě? Chtěli byste domácí kefír vyzkoušet? Nebo Vám nechutná vůbec? 
Jinak chci podotknout pro ty, kterým kefír nechutná, tak ani já jsem tomu kupovanému nikdy nepřišla na chuť, ale když jsem ochutnala tenhle domácí, tak mě moc překvapil a piji ho pravidelně každý den.

S láskou 
  Linda

33 komentářů:

  1. Mě samotný kefír příjde dost nakyslý :) Ale věřím, že domácí musí být úplně o nečem jiném. Koukám, že ji čímdál víc lidí začíná používat. Třeba už i já se k tomu odhodlám. Miluju si v něm namáček ovesné vločky! :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  2. Tyjo tak tohle je pecka :) pokud kefírovou houby někde seženu, tak to určitě vyzkouším, u nás doma se pijí kefírová mléka hodně často :)

    Maris Novotná

    OdpovědětVymazat
  3. O téhle houbě jsem už zaslechla, ale nevěděla jsem, jak se používá...Jinak já celkově kefíry nebo podmáslí miluju, takže tohle u mě vypadá nadějně :)

    Praguetales

    OdpovědětVymazat
  4. Mňam ten banánový musí být!!! :-) o kefírové houbě jsem neměla ani ponětí...
    All my cosmetics

    OdpovědětVymazat
  5. Tak, o té houbě slyším úplně poprvé a určitě ne naposledy. Tipuju, že to brzy začne být úplně běžný pomocník v každé domácnosti. :D

    ATUNAI

    OdpovědětVymazat
  6. I love such drinks <3 today I made a simple but delicious with carrot and banana

    Welcome : https://alexablogofficial.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  7. Mlieko a mliečne nápoje veľmi nepijem, neviem prečo, no akosi mi nechutia. :/

    Rebelliouslily

    OdpovědětVymazat
  8. Já kefír moc nemusím, ale ta houba mě velmi zaujala. :-)
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
  9. Samotnému kefíru se vyhýbám, protože mi přišel hodně kyselý. Ale ve spojení s něčím může být lepší :) Takže pro mě rozhodně zajímavý článek, kefírovou houbu vyzkouším a jsem zvědavá, jak to bude nakonec chutnat :)

    OdpovědětVymazat
  10. O tibetské houbě jsem slyšela. Jak budu v Čr, tak si ji budu chtít pořídit a také vyzkoušet nějaké recepty.

    OdpovědětVymazat
  11. Tibetskou houbu znám už léta, prababička s ní přišla a mamku to dost nadchlo, obzvlášť v době, kdy hodně jedla zdravě. Kefír pila každý den, já k tomu bohužel moc na chuť nepřišla :(

    OdpovědětVymazat
  12. Great pos, I like it :)

    new post
    http://mensfashionobsession.com:/

    OdpovědětVymazat
  13. It looks great! Thanks for sharing. :)

    Shoot for the stars | ☆ ☆ ☆ | Facebook page | ☆ ☆ ☆ | Instagram

    OdpovědětVymazat
  14. Já jsem kupovanému kefíru taky na chuť nikdy nepřišla, ale tohle vypadá skutečně lákavě. :-) Díky za tip, s tou houbou je to pro mě novinka. :-)

    OdpovědětVymazat
  15. O houbě jsem neslyšela, vypadá to zajímavě. :)

    OdpovědětVymazat
  16. Počuť som o tom počula ale neviem či som jediná ale ja väčšinou z tekutých vecí, ktoré majú trochu mlieka v sebe mám celkom taký "strach" a nechuť to aj skúsiť :D

    Klaudia Duranova 

    OdpovědětVymazat
  17. Kefíru jsem na chuť nepřišla, ale tento od tebe vypadá dobře, třeba někdy vyzkouším :) Díky za tip!
    MyGoldenMind

    OdpovědětVymazat
  18. This looks to something similar I like to make myself. So yummy!

    www.fashionradi.com

    OdpovědětVymazat
  19. Vyzerá to super! :)
    xx Mon
    http://lifebymon.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  20. Hodně zajímavý! Zkoušet asi nebudu, protože kefír v lásce úplně nemám :D

    Written by M*

    OdpovědětVymazat
  21. Já si kefír oblíbila docela nedávno díky taťkovi :), ale určitě si tento recept ukládám:) a doufám, že to někdy zkusim:)

    Shard of Dreams

    OdpovědětVymazat
  22. Já kefír moc nemusím, je pravda, že třeba na základce jsem ho měla ráda, ale možná jsem se ho tak trochu předávkovala a už ho moc nemusím, stejně tak jogurty :D Jím je jen občas, když má moje tělo pocit, že mu něco chybí :D :)

    TheWayByA

    OdpovědětVymazat
  23. zajímavý recept ☺
    poprvé jsem se dozvěděl o tibetské houbičce ☺
    pozdravy
    Lili

    OdpovědětVymazat
  24. Amazing post, dear! A big hello from Germany!
    Hugs ♥
    LIANA LAURIE

    OdpovědětVymazat
  25. O kefírové houbě slyším poprvé, každopádně to zní naprosto úžasně! Musím zkusit!

    Dokonalý tabu

    OdpovědětVymazat
  26. Kefírové mléko jsem snad ještě ani nepila, mě děsí už podmáslí. Ale vím, že takové věci jsou zdravé. Natož, domácí příprava, rodiče to miluji, ale já jsem ještě nenašla tu správnou chuť.
    Ale co by, mohu to zkusit vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
  27. Týjo, nikdy mě nenapadlo si vyrobit domácí kefér, díky za tip! :)

    OdpovědětVymazat
  28. Mnam ja kefir milujem a tu v zahranici mi ten náš slovenský veru chýba! :)

    www.sinnamona.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  29. Kam na to chodíš? O této houbě slyším poprvé, ale teda musím říct, že k ní nemám slov. Kde ji seženu? Tohle musím zkusit.

    Gabux

    OdpovědětVymazat
  30. Moji kamaráti si takto tiež robia domáci kefír. Ja osobne kefír ale rada nemám. Nejako som mu neprišla na chuť.

    Suesanqa

    OdpovědětVymazat
  31. Hello
    I've never eaten kefir but I have an aunt who at breakfast only eats this, I have some fear ...
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpovědětVymazat
  32. Nice post and thanks for sharing the recipe.
    I haven't tried eating kefir yet
    but I'll try sometime.

    Ann
    https://roomsofinspiration.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  33. Velmi zajímavý článek a recept, nikdy by mě nenapadlo sama od sebe udělat si svůj vlastní kefír :D

    OdpovědětVymazat

Používá technologii služby Blogger.