KOPROVÁ OMÁČKA

července 05, 2018


Koprová omáčka - buď ji milujete, anebo ji nenávidíte. Nic mezitím není. Já patří mezi příznivce koprovky, takže si jí s chutí dám kdykoliv. U nás doma není moc oblíbená, a tak minimálně jednou do roka mám zelenou kartu a mohu jí uvařit. To už mám teď za sebou a tímto Vám představuji recept na svoji koprovou omáčku, kterou už takto dělám pár let a i přítel, který patřil mezi její odpůrce, se ji naučil jíst.

Pokrm je po technické stránce původem z Francie, kde začali vařit omáčky, jejichž základem je vývar. A to právě koprovka je. Ale recept na ni je náš. Je to naše poctivá česká klasika. A i ti, co jedí zdravě, tak si ji mohou dopřát! Stačí, když to děláte z kvalitních surovin, potom si i tohle jídlo můžete dát bez výčitek.

Jako přílohu si ke koprové omáčce připravte brambory či knedlíky. A právě ty jsem zvolila já. Jsou rádoby karlovarské, akorát se liší v pár detailech. Pokud chcete zdravější alternativu než tu, co tu mám já, tak nahraďte 1/2 mouky špaldovou a místo klasického bílého pečiva použijte to celozrnné.

Ke knedlíkům či bramborám se servíruje ještě plátek hovězího masa, to potom do omáčky použijeme hovězí vývar. Pokud však nejste zas takový fanoušek tohoto druhu masa, tak si k omáčce uvařte vejce, v tom případě si připravte kuřecí vývar

Připravíme si (cca na 4 porce):

Omáčka:
  • 30 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • 500 ml vývaru (hovězí x kuřecí)
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce octa
  • 2, 5 lžíce krystalového cukru
  • kopr
  • sůl


Knedlíky:
  • 2 vejce
  • 320 g hrubé mouky
  • 3 rohlíky (housky)
  • 350 ml mléka
  • sůl


Postup:
Knedlíky:
Nejdříve si nakrájíme pečivo na kostičky a vrhneme se na připravení ostatních surovin. Smícháme si společně mouku a sůl a v druhé misce prošleháme mléko se žloutky. Tekutou směs přimícháme k té suché a z bílků si vyšleháme sníh.


Do směsi mouky, soli, mléka a žloutků přihodíme nakrájené pečivo, promícháme a na závěr postupně vmícháváme sníh. Vzniklé těsto vyndáme z mísy, na pomoučněném válu zlehka propracujeme a vytvarujeme dvě šišky. Ty vložíme do vroucí osolené vody a necháme je vařit přesně 25 minut. Po vyndání položíme na prkénko a propícháme třeba vidličkou, aby vyšla pára!

Omáčka:
Suroviny si předem připravíme a odvážíme. Na rozpálené plotýnce si v hrnci necháme zpěnit máslo. Přisypeme mouku a šleháme cca 20 sekund. Teď si k ruce vezmeme vývar, který za stálého míchání postupně přiléváme do hrnce.


Směs necháme provařit na mírném ohni cca 15 - 20 minut a po celou dobu kontrolujeme, aby se nám omáčka nepřichytla. Kdyby se Vám to začalo chytat, tak stáhneme plotnu o stupeň. A nezapomeňte to celé občas promíchat.


Po uplynutí doby provaření přilijeme smetanu, promícháme a necháme opět provařit, teď však stačí cca 5 minut. A jdeme na dochucení! Přidáme ocet, sůl, cukr a na závěr nasekaný kopr. Já nechávám omáčku na mírném ohni asi 10 minut ještě prohřát, popř. dochutím a podávám společně s knedlíky a vařeným vejcem. Nebo třeba s hovězím masem a bramborami. Dobrou chuť!


Když to tak shrnu, tak omáčky mám opravdu ráda, ale rozhodně je nejím denně. Je pravda, že jsem na nich vyrůstala a jedla je jak doma, tak ve škole, ale teď si je uvařím, jen když mám na některou chuť. 
A jak to máte Vy s omáčkami? Dáte si je s chutí třeba dvakrát do týdne nebo jen jednou za čas? A co Vy a koprovka? Na které straně jste - milovníci nebo odpůrci?

S láskou 
  Linda

37 komentářů:

  1. Já jsem teda milovník ♥ Zrovna nedávno jsme ji s přítelem dělali, zdravě a teda s vajíčkem :) Akorát se ji ještě musím naučit dochutit, trošku jsem to přehnala s octem :D :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jsem s koprovkou začínala, tak jsem to taky vždycky přehnala s octem, ale časem jsem to už doladila :D Ale stejně mám nejraději koprovku druhý den, když se odleží :)

      Vymazat
  2. Určitě ji podle tebe někdy vyzkouším :) já ji miluju od mamky, ale ze školní jídelny to byl vždycky hnus :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to budu moc ráda! Jojo od mamky je všechno vždycky nejlepší :)

      Vymazat
  3. takuto omacku tusim poznam iba zo skolskej jedalne. doma ju mama nikdy nevarila a mne vzdy uplne stacilo, ze som sa jej najedla v skole. ale odkedy nechodim do skolskej jedalne (aj ked vlastne terajsia kantina, kam chodim na obed z prace, by sa mozno skolskou jedalnou dala skoro nazvat, akurat je drahsia), tak mi taketo privarky celkom v mojom jedalnicku chybaju. mozno raz vyskusam tento tvoj recept :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to já jsem byla zvyklá z domova, takže jí vařím i teď. Určitě to vyzkoušej, třeba ti zrovna zachutná :)

      Vymazat
  4. A já budu asi ta výjimka. Koprovku moc nemusím, ale sním ji. Raz do roka ji taky doma dělám, aby se neřeklo. Jinak celkově mám omáčky docela ráda. :-)
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
  5. Všichni kolem mě nesnáší koprovku a já jsem jako: YAAAS dejte jí sem.
    ALE! Zvykla jsem si na ni od babičky, která ji dělá fakt výbornou, takže když si jí dám někde jinde, jsem pak strašněj kritik. :D




    Dokonalý tabu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jí mám ráda tam, kde mi chutná. Když mi nechutná, tak jí nejím a jsem taky strašným kritikem :D

      Vymazat
  6. Ja jsem přesně ten, co ji nemá rád :D už od základky a možná taky proto, v jídelně nikdy moc dobrá nebyla :D

    Maris Novotná

    OdpovědětVymazat
  7. Já mám s koprovkou historii :D, ale miluju jííí!! <3. Tvůj recept vypadá fakt dobře!
    Já jí miluju od taťky i mamky :D. Mamka jí teda nesnáší, ale přesto jí umí uvařit fakt dobře a bez ochutnání ! :D

    Shard of Dreams

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to má tvoje mamka můj obdiv, protože já když něco nejím, tak se mi to ani nechce vařit, protože bych to nedochutila :D

      Vymazat
  8. Já ji miluji už od mala. Máš nádherně zpracovaný článek a ty fotky? Bomba!

    By Barbora

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee to jsi mě moc potěšila a děkuji za pochvalu fotek, to mě vždycky moc potěší :)

      Vymazat
  9. Vypadá fakt fantasticky a ten recept je super, podle toho bych ji zvládla i já, haha. Já volím většinou brambory, jsou přecijen méně pracné než domací knedlíky a asi i o něco zdravější :) ale super tip!
    The Linheart

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Strašně moc děkuji, to mě vždycky potěší :) Určitě bys to zvládla, zas tak těžký to není :) To máš pravdu. Já to znám jen s knedlíky. S bramborami jsem to nikdy neochutnala, ale určitě vyzkouším :)

      Vymazat
  10. Jak knedlíky, tak i omáčku bych si velmi ráda dala :) Též patřím k těm co tento pokrm zbožňují :)
    Kdybych to, ale udělala příteli, tak by se moc vábně na to nekoukal.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem na tom stejně :D Ale jednou za rok to sní :D

      Vymazat
  11. Koprovka je fajn. :) Ale více ulítávám na koprové polévce. :)
    Medvědova slečna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jo tak tu neznám a ani jsem jí neochutnala, ale vyzkouším, díky za tip :)

      Vymazat
  12. Určitě nenávidím víc ☺
    Nemám rád kopr
    pozdravy
    lili

    OdpovědětVymazat
  13. Tiež si myslím, že ho ľudia buď milujú alebo neznášajú. :D A ja sa radím k tej prvej skupine, takže si mi týmto postom spravila obrovskú chuť na takúto mňamku. :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  14. Přesně, buď ji miluješ nebo nenávidíš :D já patřím k těm co jí milují, je to moje nejoblíbenější omáčka! :)
    MyGoldenMind

    OdpovědětVymazat
  15. Když jsem byla malá, tak jsem ji nenáviděla, ale teď jí miluju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I já to mám s pár jídly takhle. Třeba se svíčkovou. Dříve jsem jí nemusela, ale teď jí mám ráda :D

      Vymazat
  16. Já koprovku můžu :-) je to rychlé, levné... dřív jsem ji nemusela, ale když si ji dochutím podle sebe, můžu se po ní utlouct :-) mamka dělá všechny omáčky hodně sladké. Třeba do rajské dá spoustu cukru, skořice a chutná mi to pak jako perník :-) a já jsem spíš na ty kyselejší...
    All my cosmetics

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu. Jinak moje mamka taky dělá hodně sladkou rajskou a já radši kyselejší. Proto je i tahle koprovka lehce do kysela :)

      Vymazat
  17. Kopor milujem ale koprovku popravde velmi nie. Kopor pouzivam na salaty alebo iba tak na chlieb a skutocne si uzivam momentalnu sezonu s uhorkami. Ale tie tvoje knedliky aj s omackou vyzeraju skutocne na zahryznutie asi by som si dala povedat...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak vidíš, a já ho zas nepoužívám na salát, ale určitě vyzkouším. Jinak děkuji moc, to mě vždycky potěší :)

      Vymazat
  18. A já ji miluju! Od malička na této omáčce ujíždím a moje babička dělá tu nejlepší. Ale ráda zkusím tu tvoji! ❤️

    Gabux

    OdpovědětVymazat
  19. Jaaa miluju koprovku a řadim se k ty populaci co by to mohla jist poraD a opravdu nechapu ty kdo koprovku nesnasi a nemuzou ji ani citit :D proste what :D :) kazdopadne to vypada jednoduse ze bych to zvladla i ja. zkusim to nekdy pritelovi uvarit a uvidime jak se bude tvářit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyzkoušej, myslím, že podle tohohle postupu to zvládne opravdu každý. Tak doufám, že bude příteli chutnat :)

      Vymazat
  20. _______________________________________________________________________________________
    Koukám, že se nás sešlo víc milovníků než odpůrců, což je dobře. Jsem ráda, že se Vám recept na koprovku líbí a děkuji za pochvaly fotek. Dávám si na každé fotce záležet :) Jinak recept určitě vyzkoušejte. Koprovka není extra sladké, spíš lehce nakyslá, ale nebojte je prostě taková akorát, aby chutnala, tak doufám, že ji vyzkoušíte podle tohoto receptu :)
    _______________________________________________________________________________________

    OdpovědětVymazat
  21. Tak teď jsem na ni dostala solidní chuť, jak ji vidím takhle krásnou na tom talíři, s vajíčkem úplně akorát. *o*)

    OdpovědětVymazat
  22. Hello,

    Oh, beautiful !

    Sarah, http://www.sarahmodeee.fr/

    OdpovědětVymazat

Používá technologii služby Blogger.