RYBÍZOVÝ KOLÁČ

července 09, 2018


Koláč jsem milovala už od malička, ať ho upekla prababička, babička nebo mamka. Vždycky to byly takové ty hutné kynuté koláče s drobenkou, po kterých jsme sahali, když byly ještě teplé a všichni nám dokola opakovali, ať to nejíme, že nás bude bolet břicho. 
I já jdu ve šlépějích žen v naší rodině a představuji Vám svůj recept na koláč, který peču. Těsto není kynuté, nýbrž jogurtové, ale za to naprosto vynikající!

Rybíz patří do skupiny drobného ovoce a je u nás nejrozšířenější. Známe tři odrůdy - červená, černá a bílá. Ta červená pochází ze subtropických oblastí Středomoří. Černá odrůda pochází ze severní Asie. U nás se začal pěstovat a šlechtit v 16. století. Je velmi zdravý a prospěšný pro imunitu a cévy. Obsahuje vitamín C, B, provitamin A, kyselinu pantotenovou či biotin a železo.

Drobenku použijte buďto klasickou, která se skládá z cukru, mouky a másla, nebo vyzkoušejte tu co já, která je obohacena o ovesné vločky. 

Místo rybízu můžete použít jakékoliv ovoce. Já jsem použila rybíz, jelikož je teď hlavní sezóna a jsem plně zásobena z maminčiny zahrádky. Ale už brzo se chystám na ten pořádný borůvkový koláč, který k létu patří.

Připravíme si (na formu  28 cm):

Těsto:
  • 250 g bílého jogurtu
  • 30 g másla
  • 1 vejce
  • 1/2 kypřícího prášku
  • 85 g cukru (lze nahradit i jiným sladidlem)
  • 160 g hladké mouky
  • špetku soli
  • 300 g rybízu

Drobenka:
  • 40 g másla
  • 80 g hrubé mouky
  • 40 g moučkového cukru
  • 20 g ovesných vloček


Postup:
Zvážíme si všechny suroviny a nejdříve připravíme drobenku. Do misky si vložíme změklé máslo, mouku a cukru a pořádně to promícháme, aby se vše spojilo. Na závěr zlehka vmícháme ovesné vločky a máme hotovo.


A jdeme na těsto! Do jedné nádoby vlijeme jogurt, rozklepneme vejce, přidáme vychladlé rozpuštěné máslo a prošleháme metličkou. V druhé nádobě si sesypeme všechny suché suroviny, do kterých postupně zašleháváme ty tekuté.


Směs pořádně promícháme a rozehřejeme si troubu na 180 stupňů. Těsto vlijeme do vymazané formy, navrstvíme na něj rybíz a drobenku a dáme péct na cca 45 minut. Doba však může být kratší nebo i delší.  Záleží na troubě. Takže to kontrolujte!


Po upečení necháme vychladit, posypeme moučkovým cukrem a můžeme se do toho pustit. Koláč z jogurtového těsta je krásně vláčný a měkoučký. Takže se jí jedna báseň. 
A co Vy? Už jste letos upekli koláč? A máte rádi ten rybízový?
S láskou 
  Linda

10 komentářů:

  1. Takéto koláčiky zbožňujem :) Každý jeden recept od teba vyzerá geniálne

    FRENCHSTYLE

    OdpovědětVymazat
  2. ja si tiez uzivam sezonu ovocia a kolacov, rybezlovi som robila i ked trochu iny ale aj tak zmizol bleskovo. A o sirupe ani nehvorim. Momentalne sa chystam na cukinovy kolac a levandulove keksy. Som sama zvedava co mi z toho vznikne. Ale tento tvoj urcite vyskusam aj ked s inym ovocim, kedze rybiz sme uz pozbierali.

    OdpovědětVymazat
  3. Tyhle koláče miluje můj táta. Já nevím, mně chutnají, ale třeba rybíz nebo borůvky ho pro mě udělají moc kyselý a to jinak rybíz i borůvky miluju :) Mám ale radši jiný typ koláčů :)

    Gabux

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem asi jedna z mála, co rybízový koláš nejí, ale tenhle tvůj vypadá tak skvěle, že bych ho možná i ochutnala :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  5. Rozhodně musím vyzkoušet :) přesně takovéhle koláče a buchty mám nejraději :)

    Maris Novotná

    OdpovědětVymazat
  6. Mňam mňam mňam! Ríbezle úplne zbožňujem. Koláče s nimi sú také super osviežujúce :)

    OdpovědětVymazat
  7. Zrovna nedávno mamka dělala koláč z rybízu a byl výborný. Mám ráda tyhle ovocné koláče. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Miluju bublaninu s rybízem a tenhle koláč taky vypadá parádně! Zas mi děláš chutě! :D
    MyGoldenMind

    OdpovědětVymazat
  9. Máme na zahradě rybízové keře, takže právě teď máma peče takovéhle koláče každý druhý den!

    Praguetales

    OdpovědětVymazat

Používá technologii služby Blogger.