RYBÍZOVÝ KOLÁČ

července 09, 2018


Koláč jsem milovala už od malička, ať ho upekla prababička, babička nebo mamka. Vždycky to byly takové ty hutné kynuté koláče s drobenkou, po kterých jsme sahali, když byly ještě teplé a všichni nám dokola opakovali, ať to nejíme, že nás bude bolet břicho. 
I já jdu ve šlépějích žen v naší rodině a představuji Vám svůj recept na koláč, který peču. Těsto není kynuté, nýbrž jogurtové, ale za to naprosto vynikající!

Rybíz patří do skupiny drobného ovoce a je u nás nejrozšířenější. Známe tři odrůdy - červená, černá a bílá. Ta červená pochází ze subtropických oblastí Středomoří. Černá odrůda pochází ze severní Asie. U nás se začal pěstovat a šlechtit v 16. století. Je velmi zdravý a prospěšný pro imunitu a cévy. Obsahuje vitamín C, B, provitamin A, kyselinu pantotenovou či biotin a železo.

Drobenku použijte buďto klasickou, která se skládá z cukru, mouky a másla, nebo vyzkoušejte tu co já, která je obohacena o ovesné vločky. 

Místo rybízu můžete použít jakékoliv ovoce. Já jsem použila rybíz, jelikož je teď hlavní sezóna a jsem plně zásobena z maminčiny zahrádky. Ale už brzo se chystám na ten pořádný borůvkový koláč, který k létu patří.

Připravíme si (na formu  28 cm):

Těsto:
  • 250 g bílého jogurtu
  • 30 g másla
  • 1 vejce
  • 1/2 kypřícího prášku
  • 85 g krystalového cukru (třtinového)
  • 160 g hladké mouky
  • špetku soli
  • 300 g rybízu

Drobenka:
  • 40 g másla
  • 80 g hrubé mouky
  • 40 g krystalového cukru (třtinového)
  • 20 g ovesných vloček


Postup:
Zvážíme si všechny suroviny a nejdříve připravíme drobenku. Do misky si vložíme změklé máslo, mouku a cukru a pořádně to promícháme, aby se vše spojilo. Na závěr zlehka vmícháme ovesné vločky a máme hotovo.


A jdeme na těsto! Do jedné nádoby vlijeme jogurt, rozklepneme vejce, přidáme vychladlé rozpuštěné máslo a prošleháme metličkou. V druhé nádobě si sesypeme všechny suché suroviny, do kterých postupně zašleháváme ty tekuté.


Směs pořádně promícháme a rozehřejeme si troubu na 180 stupňů. Těsto vlijeme do vymazané formy, navrstvíme na něj rybíz a drobenku a dáme péct na cca 45 minut. Doba však může být kratší nebo i delší.  Záleží na troubě. Takže to kontrolujte!


Po upečení necháme vychladit, posypeme moučkovým cukrem a můžeme se do toho pustit. Koláč z jogurtového těsta je krásně vláčný a měkoučký. Takže se jí jedna báseň. 
A co Vy? Už jste letos upekli koláč? A máte rádi ten rybízový?
S láskou 
  Linda

19 komentářů:

  1. Takéto koláčiky zbožňujem :) Každý jeden recept od teba vyzerá geniálne

    FRENCHSTYLE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc! Tvůj komentář mě opravdu potěšil. Jsem ráda, že se ti recepty líbí :)

      Vymazat
  2. ja si tiez uzivam sezonu ovocia a kolacov, rybezlovi som robila i ked trochu iny ale aj tak zmizol bleskovo. A o sirupe ani nehvorim. Momentalne sa chystam na cukinovy kolac a levandulove keksy. Som sama zvedava co mi z toho vznikne. Ale tento tvoj urcite vyskusam aj ked s inym ovocim, kedze rybiz sme uz pozbierali.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak doufám, že ti bude chutnat :) Jinak cuketovou buchtu už mám za sebou a ty levandulový keksíky zní zajímavě :)

      Vymazat
  3. Tyhle koláče miluje můj táta. Já nevím, mně chutnají, ale třeba rybíz nebo borůvky ho pro mě udělají moc kyselý a to jinak rybíz i borůvky miluju :) Mám ale radši jiný typ koláčů :)

    Gabux

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já je mám teda ráda, i když jsou kyselý, ale to záleží, já zas moc nemusím rybíz v syrovém stavu :D :)

      Vymazat
  4. Já jsem asi jedna z mála, co rybízový koláš nejí, ale tenhle tvůj vypadá tak skvěle, že bych ho možná i ochutnala :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  5. Rozhodně musím vyzkoušet :) přesně takovéhle koláče a buchty mám nejraději :)

    Maris Novotná

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli je máš nejraději, tak šup na to a vyzkoušej ho :)

      Vymazat
  6. Mňam mňam mňam! Ríbezle úplne zbožňujem. Koláče s nimi sú také super osviežujúce :)

    OdpovědětVymazat
  7. Zrovna nedávno mamka dělala koláč z rybízu a byl výborný. Mám ráda tyhle ovocné koláče. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Miluju bublaninu s rybízem a tenhle koláč taky vypadá parádně! Zas mi děláš chutě! :D
    MyGoldenMind

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc ti děkuji :) Tak doufám, že ho aspoň vyzkoušíš, když máš takovou reakci na fotku :D

      Vymazat
  9. Máme na zahradě rybízové keře, takže právě teď máma peče takovéhle koláče každý druhý den!

    Praguetales

    OdpovědětVymazat
  10. Takovou nízkou formu bych si přála taky. Je to takové hezčí než si pořád dělat buchtu na plech.
    Koláč je lákavý :)

    OdpovědětVymazat
  11. _______________________________________________________________________________________
    Děkuji za Vaše komentáře, vždycky mi zlepší náladu a já se motivuji v tom, co dělám, abych šla dále. Jsem ráda, že píšete, že vypadá jak od babičky, to mě vždycky strašně potěší, protože babičky byly vždycky takové ty guru na vaření :D Doufám, že jogurtové těsto vyzkoušíte, protože za to určitě stojí :)
    _______________________________________________________________________________________

    OdpovědětVymazat

Používá technologii služby Blogger.