BROSKVOVÝ CRUMBLE

září 10, 2018

Tenhle dezert je pro ty, kteří nesnášejí těsto u koláčů či buchet. Skládá se ze spousty ovoce, jenž je přikryto vrstvou drobenky a v tom je to celé kouzlo. Crumble je krásně šťavnatý, jednoduchý a není tak hutný a těžký jako klasické koláče. Proto ho můžete jíst bez výčitek.

Crumble je původem z Británie a jedná se o jejich obrácený koláč, který je velmi jednoduchý a rychlý. Nejznámější je ve sladké variantě, kdy jsou použita jablka, rebarbora, broskve nebo hrušky, ale ochutnat ho můžete i v té slané. V té se místo ovoce používá zelenina a maso a v drobence najdeme sýr, máslo a mouku.

Na tomhle dezertu je nádherná jeho rozmanitost. Můžete využít jakékoliv ovoce. Třeba rybíz, který Vám určitě zbyl ze zahrádky nebo švestky, kterých je teď všude spousta a je to taková česká verze téhle sladkosti. Před každým pečením ovoce vypeckujte nebo jen nakrájejte a hned dávejte do pekáčku. Nenechávejte ho odkapat! Ovoce by si mělo zachovat svou šťavnatost!

Crumble se podává spíše teplý, ale samozřejmě ho můžete jíst i studený. Nejčastěji se servíruje s pudinkem či s vanilkovou zmrzlinou

Připravíme si (na formu 22 x 32 cm):

  • 1, 5 kg vypeckovaných broskví
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 120 g ovesných vloček
  • špetka soli
  • 70 g másla
  • 80 g hladké mouky
  • 130 g třtinového cukru (krystalového)


Postup:
V první řadě se pustíme do drobenky. Rozpuštěné máslo smícháme společně s ovesnými vločkami, solí, hladkou moukou a třtinovým cukrem. Vše promícháme, aby se nám ingredience pořádně spojily a drobenka byla hezky sypká.


Troubu si rozehřejeme na 180 stupňů a jdeme na broskve. Ty si vypeckujeme a nakrájíme na menší kousky. Loupat je nemusíme. V míse k nim přilijeme ještě citronovou šťávu, zlehounka promícháme a vložíme do vymazaného pekáče


Ovoce posypeme vrstvou drobenky a dáme péct cca na 40 minut. Může to trvat i kratší dobu. Záleží jakou máte troubu. Mě to třeba pokaždé trvalo jinak, když jsem to pekla v jiné kuchyni.


Já mám tenhle dezert opravdu ráda, jelikož je to zas něco jiného než třeba kynuté koláče a člověk si více pochutná na samotném ovoci. Navíc tu drobenku z ovesných vloček jsem si opravdu zamilovala. A jak se dezert líbí Vám? Zkoušeli jste ho už někdy? Nebo ho teď zkusíte upéct?

S láskou 
  Linda

22 komentářů:

  1. Crumle jsem už letos jeden pekla - třešňový a teď když je sezóna švestek a jablek, mám na něj znovu úplně chuť, děkuji za připomenutí receptu ♥ a s tím vanilkovým pudinkem to musím zkusit!!!

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  2. Looks delicious!

    www.jeannieinabottleblog.com

    OdpovědětVymazat
  3. Wau ještě jsem ho nikdy nezkoušela ale vypadá to tak lákavě, že ho musím o víkendu utvořit :-)
    All my cosmetics

    OdpovědětVymazat
  4. Já muísm vyzkoušet, ještě jsem crumble neměla :)

    FIT MADDIE

    BLOGEREM

    OdpovědětVymazat
  5. jablková verze je pro mě nejpřitažlivější ☺😍
    pozdravy
    Lili

    OdpovědětVymazat
  6. Já miluji drobenku, vždycky ji z buchet obírám a jím jen tak. O tomhle dezertu čtu poprvé a je to fakt super, asi někdy vyzkouším. :-)
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
  7. Už jsem měla tu čest se s ním setkat a musím ho zase někdy zkusit, vypadá úžasně!

    OdpovědětVymazat
  8. No mňam, crumble mám moc ráda a tenhle vypadá božsky, navíc s broskvemi ♥
    MyGoldenMind

    OdpovědětVymazat
  9. Tk tenhle název crumble slyším poprvé, ale vypadá to hodně dobře!

    OdpovědětVymazat
  10. Já jsem Crumble ještě nikdy neměla, vlastně jsem o něm až do dneška ještě ani neslyšela, ale zaujal mě :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  11. Vyzerá veľmi chutne! Určite vyskúšam :)

    OdpovědětVymazat
  12. Tak to vypadá vážně skvěle, hned bych si dala :)No, budu muset vyzkoušet, abych tu dobrotu taky ochutnala :)

    OdpovědětVymazat
  13. Crumble jsem nikdy nedělala :-) budu muset vyzkoušet.

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  14. Ježiš tak to vypadá skvěle! Máme doma úplně obsypané stromy meruňkami, takže to asi využiju hned teď. :D
    Překvapím aspoň rodinku!

    Gabux

    OdpovědětVymazat
  15. I need to try this! So yummy! :)

    Shoot for the stars | ☆ ☆ ☆ | Facebook page | ☆ ☆ ☆ | Instagram

    OdpovědětVymazat
  16. Crumble jsem už jednou zkoušela, ale jen klasickej jablečnej a byl skvělej. Tohle je jedna z mála sladkých věcí, co mi z ,,ciziny" chutná. Broskvovej ale zkusím, miluju broskve :)

    Karolína & Korea v Česku

    OdpovědětVymazat
  17. Už sa teším až sa do tohto receptu pustím, vyzerá neuveriteľne dobre. :)

    OdpovědětVymazat
  18. mnam, vyzera to naozaj velmi dobre! surove broskyne prilis nemam rada, ale pecene by mi mozno chutili :D ale ako pises, da sa do toho dat aj ine ovocie, tak mozno skusim.

    OdpovědětVymazat
  19. tak to musela byť poriadna dobrota! vyzerá naozaj chutne a neváhala by som sa ponúknuť :P.

    THE WORLD BY KEJMY | @LADY_KEJMY.

    OdpovědětVymazat
  20. Mňam, to vypadá dobře ! :) Sice úplně nemusím ovoce v koláčích, ale i tak mě recept zaujal.

    TheWayByA

    OdpovědětVymazat

Používá technologii služby Blogger.