MAURICIJSKÁ KUCHYNĚ

listopadu 08, 2018

Na Mauriciu jsem byla už před třemi měsíci, ale chtěla jsem se s Vámi podělit o tu, pro mě důležitou věc, a to o jejich kuchyni a jídlo a pití celkově, protože tohle za zmínku rozhodně stojí. Usaďte se a pojďte si užít exotické chutě ostrova.

Tamní kuchyně je dosti pestrá, jelikož se skládá hned z několika kultur a mísí se zde francouzská, kreolská, anglická, indická, čínská a africká. Takže si může vybrat každý. A navíc ve skoro každém hotelu vychází hostům vstříc. Například my měli na výběr z jejich kuchyně a poté se každý den vařilo ve stylu některého z národů, takže jsme se setkali s pokrmy z různých koutů světa


JÍDLO NA ULICI
Pokud ale chcete opravdu zážitek místní kuchyně, tak se nebojte v některém ze stánků ochutnat. Musím se přiznat, že jsem měla trochu obavy. Přece jenom každý varuje, ať si na dovolených nedáváte jen tak něco, ale když nás taxikář pozval na polévku do bistra, kde jedl i samotný policista, tak mé obavy opadly a s chutí jsem se do toho pustila. 

Čekala nás polévka jménem Halim Chaud. Chuťově moc dobrá, připomínala mi tu naší skvělou čočkovku, akorát byla obohacena o kousky vařeného jehněčího masa. Taxikář si do toho ještě přidal chilli, což si přidávali snad všichni okolo do všech možných jídel, ale i bez toho to bylo dobré. Jinak do všeho velmi rádi dávají i koriandr.



TRHY
O trzích jsem psala už v článku MAURICIUS A ŽIVOT NA NĚM, kde jsem zmiňovala, kdy je nejlepší na ně jít, kde je najdete a hlavně co na nich najdete. Zvenčí to na Vás může působit trochu špinavě a budí to nedůvěru, ale jakmile vejdete, ocitnete se na těch typických trzích, jenž jsou pastvou pro oči. Všude čerstvé ovoce, zelenina, maso, koření, bylinky a spousta dalšího. My jsme si nakoupili koření, čaj, kávu a ochutnali mladý kokos. Nemusíte se bát něco ochutnat, ale je potřeba to omýt či oloupat. 




KURZ VAŘENÍ
V rámci pobytu jsme měli několik hotelových aktivit v ceně. Mezi ně patřil i kurz vaření, který byl každé úterý a sobotu. Já jsem se na něj vydala v úterý, kterého jsem se nemohla dočkat. Myslela jsem si, že o to nebude zas takový zájem, ale nakonec se nás tam sešlo asi 6. Dostali jsem kuchařskou čepici a zástěru a kuchař nám oznámil, že budeme připravovat rybu.

Tuším, že to byla treska, kterou jsme připravovali společně s kari, hořčičnými semínky, koriandrem, citronem, římským kmínem, cibulí, solí a pepřem. Jídlo to bylo opravdu vynikající a kurz se mi moc líbil, i když jsem se musela zaměřit na tu vizuální stránku, jelikož to celé probíhalo ve francouzštině a tu já bohužel neovládám. Ale i tak to bylo skvělé!


ČAJ, KÁVA A KOŘENÍ
Jsou to oblíbené suvenýry. Navíc jsou pěstované na Mauriciu a o to lepší to je. Sami jsme si přivezli od každého něco, a tak si ty chutě ostrova připomínáme do teď. Nebojte se kupovat koření, ale rozhodně si vybírejte vanilkové lusky. Prodávají je úplně všude, ale mnohdy už starší a ty nejsou vůbec dobré, takže se zaměřte na ty pravé, krásně voňavé a takové jakoby šťavnaté.

K tomu všemu patří i rum a pivo. Mauricius je rumová velmoc, takže cukrová třtina se tu pěstuje na každém rohu, a to doslova. Nejde doporučit jednu značku, ale mě třeba chutnaly ty z oblasti Chamarel, kde jsme jednu rumérii navštívili a dali si v ní i vynikající oběd. Na blogu jste mohli číst i recept na BANÁNOVÉ DAIQUIRI, ten jsem odkoukala od barmanů. Pokud nejste na tvrdý alkohol, tak si dejte jejich pivo. Za mě rozhodně nejlepší Phoenix Beer.







Moc se mi líbilo, jak na takovém malém ostrově není nouze o jídlo. Obyvatelé umí úžasně využít své zdroje, a tak značnou část jídelníčku tvoří mořské ryby a další mořští živočichové. Stejně to mají i s ovocem, kdy můžete ochutnat místní banány, mango, papáju, ananas či liči.

Kdybych to měla shrnout, tak je jejich kuchyně opravdu pestrá a zdravá. Jídla umí úžasně dochutit a jelikož je tam hodně prvků z té indické, kterou opravdu miluji, tak mé chuťové pohárky jásaly. Všechno bylo tak poctivé, lehké a promyšlené. Takže doufám, že se tam budu moct zas brzo zajet podívat a ochutnat něco dalšího.


Pro ty, co by chtěli něco ochutnat, určitě připravím recept přímo z ostrova, takže po vánočních svátcích se máte v novém roce na co těšit! A jak se článek líbí Vám? Chtěli byste něco z jídel nebo pití vyzkoušet? A jaká kuchyně, mimo té naší české, Vám nejvíce chutná?
S láskou 
  Linda

10 komentářů:

  1. To muselo být super ochutnat jejich jídlo a těším se na nový recept. Já když někde jsem, tak moc neochutnávám, protože to jsou většinou plody moře a to mě vůbec neláká.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
  2. Everything looks amazing!

    www.jeannieinabottleblog.com

    OdpovědětVymazat
  3. Na nový recept se taky těším ! :) Články jako tyto mám ráda, moc pěkně sepsané :)

    FIT MADDIE


    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá to fakt moc krásně a jídlo tam musí být vážně výborné, když je to tam hned z několika kultur :D a na recept se těším :)

    OdpovědětVymazat
  5. Wau, všechno to vypadá tak super! :) Sice jsem původně chtěla namítat, že teda koriandr ve všem bych asi nesnesla ale od té doby co jsem se naplno zamilovala do asijské kuchyně už mi tolik nevadí a podobné pochoutky bych si také nechala líbit :)

    Malá Dominika

    OdpovědětVymazat
  6. Velmi pěkná volba s touto třídou vaření v hotelu ☺
    jídlo není pro mě - nemám ráda exotickou kuchyni, pokud není ovoce 😊😍
    pozdravy
    Lili

    OdpovědětVymazat
  7. Ještě jsem nezažila, aby součást pobytu byl kurz vaření, to je super! :D Moc se mi líbí, jak dokáží využít co si sami vypěstují, rozhodně se těším na nějaké tipy!

    OdpovědětVymazat
  8. Jídlo vypadá báječně a věřím, že je skvělé! Moc ráda zkouším nové kuchyně a ochutnávám, jen to vidím sbíhají se mi sliny! :D :)

    OdpovědětVymazat
  9. Ježiš, to vypadá výborně! Moc ráda bych se na takovéhle exotické místo podívala a to hned ze dvou důvodů:
    1) krásné pláže
    2) jídlo haha

    Praguetales

    OdpovědětVymazat
  10. To zní hodně skvěle, jídlo mám ráda a vždy si i ráda přečtu o nových jídlech, které ještě neznám. :)

    OdpovědětVymazat

Používá technologii služby Blogger.